Islamic Widget

Followers

Thursday, March 31, 2011

Persoalan...

Assalamualaikum.
Kadang-kadang saya mesti akan terfikir macam mana saya perlu menjaga mata saya... Kalau dilihatkan zaman sekarang ramai kaum hawa yang tidak menutup aurat.. Apakah yang harus saya lakukan agar saya tidak melihat aurat kaum hawa tersebut.. Jika pandang atas, mereka tidak memakai tudung.. Jika pandang bawah, mereka tidak menutup kaki sepenuhnya.. Kalau pejamkan mata takut salah jalan or terlanggar orang pula.. Jadi apa yang perlu saya lakukan.. Bukan ke dalam Allah sendiri telah pesan agar umat Islam menutup aurat dalam surah

AL A'RAAF:26

"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat."Sebagai umat Islam, saya perlulah menjaga pandangan saya kerana itu adalah perintah dari yang Maha Esa, Allah.. Ingatlah perintah Allah yang akan menghitung diri kita suatu hari nanti.. Allah yang Maha Adil..

An-Nuur:030

Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".

An-Nuur:031

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.Kepada kaum hawa yang ingat Allah tolong lah jangan dedahkan aurat anda walaupun sedikit. Saya tidak mahu mata saya terseksa lagi. Apabila saya melihat wanita yang menutup aurat, sejuk je mata memandang tapi apabila melihat wanita yang tidak menutup aurat, hati saya akan mula berkata. Sesungguhnya saya hanya mampu dengan selemah-lemah iman. Kepada yang ada cadangan untuk saya menjaga pandangan sila-silakan la komen.. Sampai disini dulu perbicaraan saya buat masa ini.. Sambung lagi pada waktu yang lain..
Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment